Davies gesa rakan bangkit

January 11, 2018

Oleh :  Aziman Rosdi

KEKALAHAN besar 1-4 kepada Iraq pada aksi pertama semalam jelas menyukarkan laluan skuad negara dalam misi melepasi halangan Kumpulan C Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) Bawah 23 (B-23) Tahun di Changshu, China.

Tiada jalan lain, skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee perlu mendapatkan mata dalam aksi seterusnya menentang Jordan, Sabtu ini sebelum berdepan Arab Saudi pada perlawanan terakhir kumpulan pada Selasa.

Pemain pertahanan, Matthew Davies bagaimanapun menggesa rakan sepasukan terus kekal positif biarpun kecewa dengan persembahan menentang Iraq.

“Kami kecewa kerana dibolosi gol dengan mudah tapi pada masa sama kita tak boleh menyalahkan sesiapa dan perlu bersama-sama memikul beban ini.

“Ya, memang mengecewakan apabila bolos dengan cara itu, tapi kami perlu perbaiki segera kelemahan ini untuk perlawanan seterusnya,” katanya hari ini.

Beberapa kesilapan individu jelas mengundang padah apabila mudah dihukum juara 2013 itu sekali gus meranapkan impian skuad negara untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata pada perlawanan pertama.

Bagaimanapun, Davies, 22, antara pemain yang menyerlah dalam perlawanan itu apabila kerap membantu Dominic Tan di sebelah kanan serta melakukan larian ke atas untuk melancarkan serangan.

Namun, tugas sukar juga menanti skuad negara apabila turun beraksi menentang Jordan selepas pemenang tempat ketiga pada edisi 2013 membuktikan mereka bukan calang-calang pasukan apabila mengikat naib juara, Arab Saudi 2-2 semalam.

“Kita perlu bersikap realistik. Jika mahu keputusan baik, saya harap kami kekal positif, bersemangat, berikan aksi terbaik dan mungkin boleh lakukan kejutan bagi mendapatkan keputusan baik dengan Jordan nanti,” kata kapten Pahang itu.

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • Amuk Pahang di Kuantan

  Rentetan kekalahan untuk kali ketiga Pahang berjaya dielakkan apabila membelasah Kuala Lumpur 4-0 dalam perlawanan ke-12 Unifi Liga Super Malaysia

  Read More…

 • Pahang hampa di Alor Setar

  Gol jaringan ketua pasukan Kedah, Baddrol Bakhtiar serta pemain tengah import Liridon Krasniqi sudah cukup untuk  meranapkan hasrat Pahang untuk

  Read More…

 • Undilah Cruz dan Azam!

  Buat kali pertama pada musim ini, dua pemain Pahang menjadi pilihan panel pemilihan untuk dinobatkan Anugerah Pemain Terbaik PFAM-asiana.my untuk

  Read More…

 • Pahang dipaksa berkongsi mata dengan Kedah

  Misi Pahang mengekalkan kemenangan sebanyak 4 perlawanan berturut-turut tersekat apabila dipaksa seri 2-2 dengan pasukan Lang Merah, Kedah dengan pemain

  Read More…

 • PBNP ziarah keluarga arwah Pak Sheikh

  Pada 27 April lalu, Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) telah melakukan ziarah hormat kepada keluarga Sheikh Mahd Idris bin Sheikh

  Read More…