Dollah tabik disiplin anak buah

May 2, 2018

Oleh : Malik Muhammad

KUALA TERENGGANU: Pengendali Pahang, Dollah Salleh mengakui aksi konsisten yang dipamerkan pemainnya menjadi ‘kunci’ utama kejayaan pasukannya sekali gus meneruskan momentum kemenangan selepas menewaskan Terengganu FC (TFC) malam tadi.

Selain itu, bekas pemain kebangsaan berkenaan turut mengakui disiplin tinggi yang dipamerkan anak buahnya ketika beraksi juga antara faktor yang membantu kemenangan 3-1 pasukannya ke atas TFC.

“Sebenarnya saya tidak jangka mendapat kemenangan yang agak selesa pada malam ini apatah lagi kita tidak banyak mencipta peluang. Tapi peluang yang ada berjaya dimanfaatkan pemain dengan jaringan.

“Rentak kemenangan itu bermula dengan kejayaan ke atas JDT (Johor Darul Ta’zim) di tempat lawan sebelum menundukkan Melaka United (MU) minggu lalu. Rentak kemenangan itu kami bawa ke Terengganu.

“Selain itu, mentaliti pemain yang sentiasa berazam untuk meneruskan catatan kemenangan kerana tidak mahu ditinggalkan jauh oleh JDT yang kini menghuni tangga teratas liga juga turut mempengaruhi aksi pada malam ini.

“Keupayaan pemain mengekalkan disiplin di dalam padang selain kejayaan menyekat Terengganu daripada menjaringkan gol awal pada 15 minit pertama memberi peluang kepada kami untuk bermain dan seterusnya mengintai peluang menghasilkan gol,” kata Dollah.

Malam tadi, penyerang import Tok Gajah kelahiran Brazil, Patrick Cruz berjaya meledak dua jaringan pada setiap babak dan satu jaringan lagi diperoleh menerusi pemain gantian, Mohd Faisal Abdul Halim manakala gol sagu hati tuan rumah dihasilkan Lee Tuck.

Mengulas prestasi Cruz, Dollah tanpa berselindung menyatakan bekas penyerang pasukan T-Team musim lalu itu adalah tonggak utama skuadnya dalam usaha memburu gol terutama selepas ketiadaan Francis Forkey Doe yang mengalami kecederaan.

“Bagi saya Cruz adalah tonggak pasukan dan selepas kembali pulih daripada kecederaan prestasi dia semakin menjadi bermula perlawanan dengan JDT kemudian Melaka dan Terengganu.

“Saya percaya peningkatan prestasi Cruz akan dapat membantu pemain lain lebih bersemangat untuk meneruskan rentak kemenangan,” kata Dollah.

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • Amuk Pahang di Kuantan

  Rentetan kekalahan untuk kali ketiga Pahang berjaya dielakkan apabila membelasah Kuala Lumpur 4-0 dalam perlawanan ke-12 Unifi Liga Super Malaysia

  Read More…

 • Pahang hampa di Alor Setar

  Gol jaringan ketua pasukan Kedah, Baddrol Bakhtiar serta pemain tengah import Liridon Krasniqi sudah cukup untuk  meranapkan hasrat Pahang untuk

  Read More…

 • Undilah Cruz dan Azam!

  Buat kali pertama pada musim ini, dua pemain Pahang menjadi pilihan panel pemilihan untuk dinobatkan Anugerah Pemain Terbaik PFAM-asiana.my untuk

  Read More…

 • Pahang dipaksa berkongsi mata dengan Kedah

  Misi Pahang mengekalkan kemenangan sebanyak 4 perlawanan berturut-turut tersekat apabila dipaksa seri 2-2 dengan pasukan Lang Merah, Kedah dengan pemain

  Read More…

 • PBNP ziarah keluarga arwah Pak Sheikh

  Pada 27 April lalu, Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) telah melakukan ziarah hormat kepada keluarga Sheikh Mahd Idris bin Sheikh

  Read More…