Faisal mahu cetak gol

May 3, 2018

Oleh : Asrol Awang

KUANTAN: Dua gol pada masa kecederaan, masing-masing satu pada perlawanan dengan Melaka United dan Terengganu FC (TFC) melonjakkan lagi semangat pemain tengah Pahang, Faisal Halim.

Jaringan itu bukan saja membantu skuad Tok Gajah mencatat kemenangan, malah membuktikan bahawa pemain berumur 20 tahun berkenaan mengerah kudratnya sebaik diberi kepercayaan.

Bagi Faisal atau Mickey, kemampuannya menjaringkan gol ketika Pahang menewaskan Melaka United 2-0 dan TFC 3-1 memberi motivasi kepadanya untuk mengekalkan persembahan meyakinkan itu.

“Selain teruja, saya gembira kerana biarpun beraksi sebagai pemain gantian, saya membuktikan kepada jurulatih (Dollah Salleh) dan rakan sepasukan bahawa saya mampu melaksanakan amanah yang diberi.

“Lebih manis, dua gol ini dijaringkan dalam dua perlawanan berturut-turut pada masa kecederaan. Oleh itu saya harap dapat melakukan pada perlawanan selepas ini,” katanya.

Ditanya peluang meraih tiga mata ketika bertemu Kedah di Stadium Darul Makmur, Sabtu ini, Faisal yakin kemenangan pasti memihak kepada skuad Tok Gajah.

Katanya, momentum kemenangan yang diraih dalam dua perlawanan berturut-turut memberi motivasi terbaik dalam usaha mengurangkan jurang mata dengan pendahulu Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT).

“Oleh itu, kami tidak boleh terlepas tiga mata di laman sendiri memandangkan skuad Lang Merah dijangka memberi tentangan sengit.

“Namun, saya percaya percaturan jurulatih akan membuahkan hasil seperti yang dipersembahkan pada dua perlawanan sebelum ini,” katanya.

Selepas lapan perlawanan, Pahang menduduki tangga kedua liga dengan 17 mata manakala JDT pula 21 mata dan diekori rapat Perak di tangga ketiga dengan 16 mata.

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • Amuk Pahang di Kuantan

  Rentetan kekalahan untuk kali ketiga Pahang berjaya dielakkan apabila membelasah Kuala Lumpur 4-0 dalam perlawanan ke-12 Unifi Liga Super Malaysia

  Read More…

 • Pahang hampa di Alor Setar

  Gol jaringan ketua pasukan Kedah, Baddrol Bakhtiar serta pemain tengah import Liridon Krasniqi sudah cukup untuk  meranapkan hasrat Pahang untuk

  Read More…

 • Undilah Cruz dan Azam!

  Buat kali pertama pada musim ini, dua pemain Pahang menjadi pilihan panel pemilihan untuk dinobatkan Anugerah Pemain Terbaik PFAM-asiana.my untuk

  Read More…

 • Pahang dipaksa berkongsi mata dengan Kedah

  Misi Pahang mengekalkan kemenangan sebanyak 4 perlawanan berturut-turut tersekat apabila dipaksa seri 2-2 dengan pasukan Lang Merah, Kedah dengan pemain

  Read More…

 • PBNP ziarah keluarga arwah Pak Sheikh

  Pada 27 April lalu, Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) telah melakukan ziarah hormat kepada keluarga Sheikh Mahd Idris bin Sheikh

  Read More…