Forkey Doe direhatkan hingga penghujung musim

March 28, 2018

Pahang menerima tamparan hebat menjelang aksi getir berdepan juara bertahan, Johor Darul Ta’zim (JDT) pada peringkat suku akhir pertama Piala FA, 6 April depan apabila penyerang utama, Francis Forkey Doe terpaksa berehat sehingga penghujung musim ini ekoran kecederaan serius di bahagian lutut.

Forkey Doe ditimpa kecederaan itu seawal minit kelapan ketika menentang Kedah pada pusingan ketiga Piala FA, 14 Mac lalu di Stadium Darul Makmur.

Jurulatih, Dollah Salleh, mungkin individu paling terasa selepas pemeriksaan doktor mendapati lutut Forkey Doe terdapat keretakan tulang dan kecederaan meniskus.

Perlu berehat hampir setahun, Dollah pening memikirkan kepincangan di bahagian serangan tanpa Forkey Doe yang sudah meledak lima gol setakat ini.

“Saya berasakan untuk tahun ini, Forkey Doe terpaksa direhatkan hingga penghujung musim,” kata Dollah.

“Dia berkemungkinan mengambil masa hampir setahun untuk pulih sepenuhnya.”

Berdepan JDT, bukan ketiadaan Forkey Doe sahaja menjadi kebimbangan Dollah kerana pemain utama yang lain seperti Patrick Cruz, dan Safuwan Baharudin turut dihimpit kecederaan.

Kini beliau berharap, beberapa pemain yang sedang bersama skuad kebangsaan dan B-21 tahun, tidak ditimpa kecederaan apabila kembali ke Pahang.

“Kami hanya berlatih dengan 13 atau 14 pemain. Kecederaan terus menghimpit pasukan menjelang aksi penting selepas ini,” katanya lagi.

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Match

(LS7)
9:00 pm
Super League
Tun Abdul Razak Stadium, JENGKA

Felda United vs Pahang

(FA2R)
9:00 pm
Shopee FA Cup
Darul Makmur Stadium, KUANTAN

Pahang vs Persada Intergriti Bersatu FC