Kogi mahu tebus duka 2014

January 7, 2018

Daripada Aziman Rosdi

PENYERANG muda negara, R Kogileswaran mahu menjadikan detik kegagalan 2014 sebagai pembakar semangatnya untuk membantu misi skuad bawah 23 tahun negara (B-23) mengharungi Kejohanan AFC B-23 di Changshu, China bermula Rabu ini.

Kogileswaran atau lebih dikenali sebagai Kogi baru berusia 19 tahun namun mendapat kepercayaan pengendali Datuk Ong Kim Swee untuk bersama skuad lebih senior kali ini.

Bagaimanapun pentas antarabangsa bukan asing kerana pengalamannya bersama skuad B-16 dan B-19.

“Tekanan tak ada pada saya, saya pernah bermain dalam kejohanan AFC B-16, AFC B-19, dan kali ini AFC B-23, saya tahu standard antarabangsa macam mana.

“Bukan senang nak main dalam intensiti tinggi tapi saya akan buat yang terbaik untuk negara, harap-harap kita boleh layak ke suku akhir,” katanya.

Kogi mula mendapat perhatian apabila hampir membantu skuad B-16 layak ke Piala Dunia B-17 pada 2015 di Chile namun disekat Australia dengan keputusan 1-2 di suku akhir Kejohanan AFC B-16 di Bangkok, Thailand.

Dan bekas pemain Harimau Muda C yang kini beraksi dengan Pahang itu percaya kegagalan itu adalah pengajaran terbaik buatnya.

“Skuad B-16 pernah cuba untuk layak ke Piala Dunia, tapi kalah 1-2 di suku akhir dengan Australia. Memang amat kecewa, itu pasukan B-16 yang terbaik pernah pergi sejauh itu. Dalam hidup saya tak lupakan insiden itu,” katanya.

Kogi dilihat semakin serasi bersama pemain lebih senior dan berjaya membuktikan kemampuannya apabila meledak gol ketika menewaskan Honam University 1-0 dalam aksi persahabatan di Mokpo, Korea Selatan bulan lalu.

Malaysia akan memulakan kempen Kumpulan C Kejohanan AFC B-23 menentang juara 2013, Iraq Rabu ini diikuti Jordan (13 Januari) dan Arab Saudi (16 Januari).

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • Amuk Pahang di Kuantan

  Rentetan kekalahan untuk kali ketiga Pahang berjaya dielakkan apabila membelasah Kuala Lumpur 4-0 dalam perlawanan ke-12 Unifi Liga Super Malaysia

  Read More…

 • Pahang hampa di Alor Setar

  Gol jaringan ketua pasukan Kedah, Baddrol Bakhtiar serta pemain tengah import Liridon Krasniqi sudah cukup untuk  meranapkan hasrat Pahang untuk

  Read More…

 • Undilah Cruz dan Azam!

  Buat kali pertama pada musim ini, dua pemain Pahang menjadi pilihan panel pemilihan untuk dinobatkan Anugerah Pemain Terbaik PFAM-asiana.my untuk

  Read More…

 • Pahang dipaksa berkongsi mata dengan Kedah

  Misi Pahang mengekalkan kemenangan sebanyak 4 perlawanan berturut-turut tersekat apabila dipaksa seri 2-2 dengan pasukan Lang Merah, Kedah dengan pemain

  Read More…

 • PBNP ziarah keluarga arwah Pak Sheikh

  Pada 27 April lalu, Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) telah melakukan ziarah hormat kepada keluarga Sheikh Mahd Idris bin Sheikh

  Read More…