Pahang mahu ulang sejarah 2013, 2014

August 2, 2018

Oleh : Asrol Awang

KUANTAN: Skuad Pahang mahu pencapaian selaku juara Piala Malaysia musim 2013 dan 2014 diulangi dalam saingan piala berprestij musim ini.

  Justeru, skuad kendalian Dollah Salleh mengidamkan gelaran juara Piala Malaysia kelima selepas menjulang piala itu buat kali pertama dan kedua pada 1983 dan 1992.

  Pengurus Tok Gajah, Datuk Mohammed Suffian Awang berkata, kejayaan menjulang Piala FA musim ini adalah detik permulaan terbaik untuk merampas kembali Piala Malaysia.

  “Sudah semestinya kita perlu mempamer prestasi terbaik memandangkan cabaran besar bukan saja daripada Selangor atau PKNP FC, malah Sabah.

  “Kejayaan muncul juara Piala FA menjadi pendorong utama untuk melakar kejayaan lebih manis seperti yang dilakukan pada 2013 dan 2014.

  “Saya harap semua pemain dapat meningkatkan lagi kualiti dan aksi terbaik untuk menewaskan lawan,” katanya.

  Ditanya peluang Tok Gajah mengatasi Sabah pada aksi pembuka tirai Piala Malaysia di Stadium Darul Makmur Sabtu ini, beliau berkata, tiga mata menjadi keutamaan skuad itu.

  Namun, katanya, keupayaan lawan itu tidak dipandang rendah biarpun beraksi dalam Liga Perdana musim ini kerana semua pasukan mempunyai peluang.

  “Apa yang perlu dilakukan pemain adalah mengikut arahan jurulatih dan tidak sesekali memandang mudah lawan bagi mengelak diaibkan.

  “Justeru, tiga mata perlu diraih sebagai motivasi bagi menyekat lawan daripada membawa pulang sekurang-kurangnya satu mata,” katanya.

Berita Asal


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • MFL janji saingan Liga Malaysia 2019 lebih meriah

  Malaysia Football League (MFL) menjanjikan saingan yang lebih meriah dan menyeluruh untuk Liga Malaysia pada musim 2019 berikutan beberapa lagi

  Read More…
 • Sumareh kini pemain tempatan

  Penantian Sumareh untuk bergelar pemain tempatan berakhir apabila Malaysia Football League (MFL) kini meluluskan permohonan rayuan Pahang untuk menjadikan beliau

  Read More…
 • KL ujian pertama

  Skuad warga kota, Kuala Lumpur akan menjadi lawan pertama pasukan Pahang dalam saingan Liga Super untuk musim ini setelah jadual

  Read More…
 • Kena tunggu

  Pahang terpaksa menunggu selewat-lewatnya 16 Januari ini jika mahu mendaftarkan pemain naturalisasi Malaysia yang pertama Mohamadou Sumareh sebagai pemain tempatan

  Read More…
 • Bangkok sekali lagi jadi destinasi pra musim

  Sekali lagi seperti dua tahun sebelum, negara jiran Thailand menjadi pilihan untuk pasukan Liga Super Pahang menjadikan medan bagi mencari keserasian

  Read More…