Status Sumareh masih pemain import

January 11, 2019

Oleh : M. Rizal Nor

SKUAD Tok Gajah berharap Persidangan Lembaga Pengarah Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) pada 16 Januari ini akan memberi berita gembira mengenai status pemain naturalisasi pasukan itu, Mohamadou Sumareh.

Pengurus pasukan Pahang, Datuk Mohammed Suffian Awang berkata, pihaknya amat berharap agar Sumareh dapat didaf­tarkan sebagai pemain tempatan dan bukannya kuota import.

“Kita akur dengan peraturan MFL sebelum ini iaitu Sumareh hanya dibenarkan berdaftar sebagai pemain tempatan selepas Mac 2019.

“Namun, agak pelik untuk daftar Sumareh sebagai pemain import sebelum tarikh berkenaan kerana dia sudah mempunyai kad pengenalan sebagai warganegara Malaysia,” kata­nya yang dihubungi Kosmo! semalam.

Menurutnya, Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) telah mengemukakan dua rayuan sebelum ini agar membenarkan Sumareh didaftarkan sebagai pemain tempatan sebelum saingan Liga Malaysia (Liga M) 2019 bermula.

“Rayuan dibuat berdasarkan sumbangan Sumareh yang telah membantu skuad kebangsaan meraih naib juara Piala AFF Suzuki 2018 baru-baru ini,” ujarnya.

Tambahnya, keputusan mengenai status Sumareh juga penting bagi melancarkan persiapan skuad Tok Gajah terutamanya melibatkan pencarian kuota pemain import.

Kelmarin, Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam memberitahu media bahawa status pendaftaran Sumareh akan diketahui pada 16 Januari ini.

Beliau memberitahu, rayuan PBNP yang diterima pada 19 Disember lalu perlu mengikut prosedur menerusi persetujuan Ahli Lembaga Pengarah MFL sebelum keputusan muktamad dibuat.

Katanya, MFL tidak melengahkan status pendaftaran Sumareh sebaliknya mereka membuat penilai­an teliti kerana tidak mahu sewenang-wenang­nya memberi kelonggaran dalam pendaftaran pemain natura­lisasi bagi menjaga kepen­tingan pemain tempatan pada masa depan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News & Features

 • MFL janji saingan Liga Malaysia 2019 lebih meriah

  Malaysia Football League (MFL) menjanjikan saingan yang lebih meriah dan menyeluruh untuk Liga Malaysia pada musim 2019 berikutan beberapa lagi

  Read More…
 • Sumareh kini pemain tempatan

  Penantian Sumareh untuk bergelar pemain tempatan berakhir apabila Malaysia Football League (MFL) kini meluluskan permohonan rayuan Pahang untuk menjadikan beliau

  Read More…
 • KL ujian pertama

  Skuad warga kota, Kuala Lumpur akan menjadi lawan pertama pasukan Pahang dalam saingan Liga Super untuk musim ini setelah jadual

  Read More…
 • Kena tunggu

  Pahang terpaksa menunggu selewat-lewatnya 16 Januari ini jika mahu mendaftarkan pemain naturalisasi Malaysia yang pertama Mohamadou Sumareh sebagai pemain tempatan

  Read More…
 • Bangkok sekali lagi jadi destinasi pra musim

  Sekali lagi seperti dua tahun sebelum, negara jiran Thailand menjadi pilihan untuk pasukan Liga Super Pahang menjadikan medan bagi mencari keserasian

  Read More…